Новини

Досвід запровадження ПЦМ вивчають в Житомирі
26 Серпня 2008
The Experience on PPB Implement is exposed in Zhytomyr

В Житомирі відбувся освітній семінар з розробки методологічних засад 
запровадження ПЦМ на місцевому рівні 
   
    26 серпня 2008 р. в місті Житомир експерти Інституту бюджету
за підтримки Міністерства фінансів України провели черговий навчальний семінар на тему «Впровадження програмно-цільового методу (ПЦМ) складання та виконання місцевих бюджетів. Інструктивні матеріали». На цей раз слухачами семінару стали 24 представника Головного фінансового управління Житомирської Обласної Державної Адміністрації. 
 
   Метою заходу було ознайомлення представників Головного фінансового управління Житомирської ОДА з типовим переліком бюджетних програм, а також інструктивними (методологічними) матеріалами щодо ефективного використання бюджетних коштів та запровадження ПЦМ на місцевому рівні, розробленими ІБСЕД спільно з Міністерством фінансів України та іншими галузевими міністерствами. 
 
   Відкрив семінар і виступив з привітальним словом Я.В.Орловський, начальник Відділу реформування та стратегії розвитку місцевих бюджетів Департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів України. З боку господарів учасників семінару привітала Г.Г. Ємченко, начальник Головного фінансового управління Житомирської ОДА, яка відзначила своєчасність обраної для навчання тематики і її надзвичайну актуальність, зокрема, для Житомирської області. 
 
   Протягом дня з учасниками семінару працювали досвідчені тренери-експерти ІБСЕД В’ячеслав Зубенко та Андрій Корнієнко, які ознайомили їх з процедурою заповнення бюджетних запитів для підготовки місцевого бюджету з використанням ПЦМ. Під час заходу учасники отримали інформацію щодо типового переліку бюджетних програм в частині виконання місцевими бюджетами делегованих повноважень і базового переліку показників їх виконання, а також вивчали правила та вимоги до складання паспортів бюджетних програм на місцевому рівні. Учасники розглядали форми квартального та річного звітів про виконання паспортів бюджетних програм, знайомились з інструктивними матеріалами про статус відповідальних виконавців бюджетних програм та особливості їх участі у бюджетному процесі, а також ділились досвідом і активно обговорювали практичні аспекти здійснення моніторингу та аналізу виконання бюджетних програм. 
     Семінар став наступним кроком в реалізації спільної програми дій ІБСЕД і Міністерства фінансів України в напрямку запровадження ПЦМ складання та виконання бюджету. Найближчим часом подібні семінари пройдуть в інших областях які є учасниками експерименту із запровадження ПЦМ на місцевому рівні. 

Програма семінару
Матеріали семінару