Новини

Екологічна реабілітація територій сходу України має стати першочерговим пріоритетом органів центральної та місцевої влади

 23 червня 2017 року, в м. Авдіївка Донецької області за дорученням Міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака відбулася екстрена нарада за участю представників Мінприроди, Державної екологічної інспекції, Держводагентства та представників місцевої влади  щодо  плану першочергових дій із ліквідації наслідків техногенно-екологічної ситуації на території Донецької та Луганської областей.

«Військові дії завдали великої шкоди довкіллю. Екологічна ситуація довкілля насправді є критичною. Тому Мінприроди ініціює розробку детального плану з ліквідації цих негативних наслідків»,- зазначив заступник Міністра екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш.

Він також наголосив на важливості відновлення функціонування екологічного моніторингу з використанням технологій дистанційного зондування та прогнозування екологічних і техногенних загроз.

Крім того, Мінприроди також розпочало реалізацію спільного з ОБСЄ проекту з інвентаризації об'єктів, які можуть також становити подібні загрози.

Віктор Вакараш зауважив, що за таких обставин  військово-цивільні адміністрації мають розглянути можливість спрямування перехідних залишків коштів екологічного фонду на конкретні природоохоронні заходи. Зокрема, це стосується охорони та відновлення водних ресурсів.

«Ні в Донецькій, ні в Луганській областях не працюють окремі природоохоронні програми, які були спрямовані виключно на вирішення екологічних проблем», - сказав він.

Не зважаючи на скорочення виробництва у регіонах бойових дій, без змін залишається  ситуація  зі скидами забруднених вод.

«Цивільні адміністрації не коригували в повному  обсязі дозволи на спеціальне водокористування у частині затвердження нормативів гранично-допустимих скидів забруднюючих речовин. Мінприроди вже розробило нові нормативи, які найближчим часом має розглянути Уряд», - зазначив Віктор Вакараш.

Крім того, у 2017 році передбачено виділення коштів на реконструкцію та будівництво очисних споруд у Луганській та Донецькій областях.

Також Віктор Вакаращ повідомив, що Мінприроди спільно з Держвоагентством розробило та затвердило техніко-економічне обґрунтування «Поліпшення гідрологічного режиму та покращення екологічного стану  р. Сіверський Донець в межах Донецької, Луганської та Харківської областей» на суму 996 млн грн.

«Це дасть можливість привести до належного стану водні об’єкти басейну Сіверського Дінця», - зазначив Віктор Вакараш.

Мінприроди  спільно з Держводагентством також готове долучитись до організації автоматизованої системи моніторингу розповсюдження забруднення, яку раніше почала створювати Донецька  адміністрація. Зазначимо, що відповідно до рішення Уряду щодо розробки заходів із вдосконалення та відновлення функціонування державної системи  екологічного моніторингу в Донецькій та Луганських областях, а також відновлення системи екологічної безпеки,  розпочато підготовку проекту Концепції  відновлення Донбасу на екологічних засадах з каталогом об’єктів інфраструктури з кризовими показниками  негативного впливу на довкілля, що виникли внаслідок бойових дій.