Новини

Мінфін розробив проект змін до Бюджетного кодексу щодо запровадження середньострокового бюджетного планування
27 Жовтня 2017

В рамках бюджетної реформи та з метою реалізації положень Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2017-2020 роки Міністерство фінансів розробило проект змін до Бюджетного кодексу України, який передбачає запровадження середньострокового бюджетного планування та удосконалення програмно-цільового методу.

В чому суть?

Основою змін до Бюджетного кодексу стала модель середньострокового бюджетного планування, ключовим елементом якої є трирічна бюджетна декларація як інструмент поєднання стратегічних пріоритетів держави з можливостями бюджету.

Бюджетна декларація міститиме, зокрема, стелі видатків для головних розпорядників, в межах яких вони мають планувати свою діяльність.

З метою посилення достовірності бюджету у середньостроковій перспективі запроваджується система управління фіскальними ризиками.

Подальший розвиток програмно-цільового методу буде спрямований на підвищення ефективності та якості надання державних послуг, а також посилення відповідальність головних розпорядників за результати діяльності.

Зокрема, передбачається запровадити звітування головними розпорядниками у Верховній Раді під час розгляду Бюджетної декларації про цілі і результати їх діяльності за звітний період та на середньостроковий період.

Що це дасть?

Запровадження на законодавчому рівні середньострокового бюджетного планування:

  • створить фінансові рамки для стратегічних ініціатив, що справлятиме суттєвий вплив на посилення дисципліни учасників бюджетного процесу, змусить їх чітко визначати пріоритети при реалізації реформ в межах фінансових можливостей бюджету;
  • забезпечить передбачуваність бюджетної політики, що сприятиме відновленню довіри громадян до держави і дасть змогу представникам бізнесу ефективно планувати свою діяльність.

Водночас, управління фіскальними ризиками дозволить мінімізувати їх негативний вплив на бюджет.

А нові підходи у застосуванні програмно-цільового методу дадуть можливість громадянам контролювати діяльність розпорядників бюджетних коштів

Додатково:

Текст законопроекту

Повідомлення про оприлюднення

Презентація