Новини

Модернізація системи стратегічного планування і макропрогнозування як основа для ефективного бюджетування в Україні
19 Січня 2007

В Києві обговорюються шляхи поліпшення макропрогнозування в Україні 

    У світлі реформи системи управління державними фінансами, яка зараз проходить в Україні, є надзвичайно актуальним створення системи планування стратегічного розвитку, як орієнтира для реалізації довгострокової бюджетної політики. Саме тому, на державному рівні зараз ведеться робота по створенню Концепції модернізації стратегічного планування і макропрогнозування  в Україні, до розробки якої залучені фахівці проекту «Реформа місцевих бюджетів в Україні» (РМБУ).
     Ідея розробки Концепції народилася в жовтні минулого року, коли за сприянням РМБУ фахівці Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Міністерства фінансів України, а також Міністерства економіки України відвідали Великобританію та Словаччину. В кожній з цих країн вони ознайомитись з системою прогнозування розвитку економіки на довгостроковий період. Цей ключовий аспект  враховується як при встановленні пріоритетів бюджетної політики, так і при визначення обсягів бюджетних ресурсів у всіх провідних країнах світу. В Україні ж такі підходи поки що не використовуються. Тож ознайомлення з ефективними складовими бюджетної політики розвинутих держав дало змогу учасникам поїздки побачити недоліки існуючої системи в Україні. Це і стало поштовхом до розробки документа, який пропонує основні кроки для створення дієвої системи взаємозв’язку між загальнодержавною стратегією розвитку країни і макроекономічним прогнозуванням соціально-економічного розвитку.
         Для того, що реалізувати задумане, наприкінці минулого року та на початку 2007 року РМБУ організував низку робочих зустрічей фахівців РМБУ на чолі з міжнародним радником Проекту з питань макроекономіки Юраєм Ренчко, та представниками Міністерства економіки України, Національного банку України, Міністерства фінансів України та Державного комітету статистики України.
         Зустрічі проводилися з метою отримання консультацій щодо діяльності цих відомств у питаннях розробки стратегічних і прогнозних документів з економічної і фінансової політики, а також їх участі та відповідальності за здійснення макроекономічного аналізу і підготовку макроекономічного прогнозу. В подальшому, зібрану інформацію буде використано при доопрацюванні проекту Концепції, що зараз має назву: «Модернізація стратегічного планування і макропрогнозування як основа для ефективного бюджетування в Україні», підготовленого Юраєм Ренчко.
         19 січня 2007 року відбулося підсумкове засідання з обговорення проблемних питань макропрогнозування в Україні. В результаті засідання будуть розроблені рекомендації для України, які стануть частиною проекту Концепції. В ній будуть викладені основні проблемні питання, які є актуальними на сучасному етапі та рекомендації щодо їх вирішення на основі зарубіжного досвіду та особливостей України. Очікується, що остаточний варіант цього документу буде розроблено до березня 2007 року та опубліковано.