Новини

На Харківщині обговорили розподіл рентної плати у видобувній галузі
18 Травня 2017

16 травня на засіданні Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області експерти ГО «НОВА Енергія» ініціювали публічне обговорення на тему «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи видобувних регіонів Харківщини». Учасниками обговорення стали представники органів влади, місцевого самоврядування, громадськості та ЗМІ Харківської області.

Експерти ГО «НОВА Енергія» розповіли про законодавчі зміни та законодавчі ініціативи у сфері регулювання діяльності видобувного сектору. Учасники заходу обговорили  розподіл рентної плати компаній нафтогазового сектору та питання, що стосуються фінансового забезпечення видобувних регіонів.

Один із найбільш вагомих податків, що сплачується видобувними компаніями на користь держави (рентна плата за користування надрами) сьогодні в повному обсязі зараховується до державного бюджету. При цьому регіони, де безпосередньо ведеться видобуток корисних копалин, стикаються з низкою проблем (руйнування транспортної інфраструктури, погіршення екологічного стану, погіршення водозабезпечення та ін.), на вирішення яких не вистачає коштів.

20 грудня 2016 р. ВРУ прийняла Закон № 1793-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату», відповідно до якого з 1 січня 2018 року 5% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату залишається у видобувних регіонах (з них по 2% зараховується до обласних та районних бюджетів, 1% – до бюджетів місцевого самоврядування та 3% до міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, де ведеться видобуток вуглеводнів).

За даними ДФС, у Харківське регіональне відділення Казначейства України у 2015 р. було сплачено близько 13 млрд грн рентної плати, а у 2016 – 15,8 млрд грн. 5% від цієї суми становить 790 млн грн. Це ті кошти, які Харківська область потенційно може отримати наступного року згідно прийнятого Закону № 1793-VIII, а це становить 3,4% зведеного бюджету області за 2016 рік. Відповідно, близько 300 млн грн (2%) можуть отримати районні бюджети видобувних регіонів та близько 150 млн грн (1%) – бюджети місцевого самоврядування.

Одночасно газовидобувні компанії лобіюють прийняття законопроекту № 5459 «Про внесення змін до Податкового кодексу України» з метою впровадження стимулюючої ставки рентної плати за користування надрами для видобування природного газу з нових свердловин. Згідно цього законопроекту для природного газу, видобутого з свердловин, розпочатих бурінням після 1 січня 2017 року, незалежно від глибини залягання покладу (крім природного газу, видобутого під час виконання договорів про спільну діяльність), рентна плата за користування надрами становить 12%.

Прихильники цього законопроекту спираються на Концепцію газовидобувної галузі України до 2020 року, згідно якої держкомпанії планують наростити видобуток газу до 20 млрд кубометрів до 2020 року (зараз 14 млрд кубометрів) за рахунок введення в експлуатацію нових свердловин.

Але компанії можуть користуватися цією нормою з власною вигодою, активізуючи видобуток з нових свердловин, наново «відкриваючи» колись законсервовані та призупиняючи нині діючі свердловини для того, щоб зменшити свої податки. В такому разі видобувні регіони втрачають зазначені фінансові надходження.