Новини

На Полтавщині обговорили проблеми видобувної галузі на території ОТГ
03 Квітня 2017

30 березня Полтавська філія (ПФ) Суспільної служби України презентувала результати Звіту Ініціативи Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ) України за 2014-2015 роки представникам Сергіївської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) та сільських голів сусідніх сіл Гадяцького району Полтавської області.

Ганна Кіященко, голова ПФ Суспільної служби України, член Багатосторонньої групи зацікавлених осіб (БГЗО) при Міненерговугілля розповіла, чому Україна впроваджує Стандарт ІПВГ та яку користь це може принести місцевим громадам.

Представники місцевих громад на території яких добувають вуглеводні, зазначили, що на їх територіях працюють багато підприємств, але кошти від сплати податків цими компаніями до місцевих бюджетів не надходять.

Так, податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) від підприємств нафтогазовидобувного комплексу, розташованих на території Сергіївської сільської ради, надходить до бюджету Полтави, що суперечить чинному законодавству. ПДФО підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за розташуванням власних або орендованих приміщень (будівель) в різних регіонах України, в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів.

Зокрема, на території Сергіївської ОТГ розташовані виробництва ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укртранснафта», на яких працюють близько 1,5 тис. працівників, але до місцевого бюджету суми від сплат ПДФО з цих виробництв не надходять.

Захід проведено в рамках USAID проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження»