Новини

Полтавських викладачів ознайомили із впровадженням ІПВГ в Україні
16 Вересня 2016
Poltava Teachers Familiarized with EITI Implementation in Ukraine
  15 вересня  Полтавська філія Суспільної служби України провела семінар “Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ). Впровадження в Україні” для викладачів Полтавського коледжу нафти і газу Полтавського національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка. Цей навчальний заклад готує спеціалістів для нафтогазової галузі України. Саме від цих фахівців буде залежати формування політики видобувної галузі в майбутньому. Отже, важливо, щоб майбутні спеціалісти розуміли необхідність  дотримання стандартів прозорості та підзвітності під час видобування корисних копалин, які належать українському народу.
   У рамках заходу Ганна Кіященко, голова ПФ Суспільної служби України, член Багатосторонньої групи зацікавлених осіб (БГЗО) з імплементації ІПВГ в Україні розповіла про Стандарт ІПВГ, вигоди для видобувних компаній, влади та громади.
   Експерт повідомила, що стандарт ІПВГ постійно удосконалюється. Тепер у річних звітах має описуватися вплив ІПВГ на управління природними ресурсами, хто є кінцевими бенефіціарними (реальними) власниками компаній. Стандарт ІПВГ в редакції 2016 року встановлює обов’язковість розкриття країнами інформації про реальних власників не пізніше 1 січня 2020 року. До 1 січня 2017 року БГЗО має оприлюднити дорожню карту розкриття інформації про реальних власників. У Звіті має бути задокументована політика уряду щодо розкриття реальних власників та розкриті відомості про юридичних власників та належні їм частки.
   Також Ганна Кіященко розповіла про політику уряду у видобувній галузі. Вона зазначила, що міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик одним із пріоритетів роботи міністерства назвав продовження роботи щодо впровадження ІПВГ, а також збільшення видобутку газу.
   У свою чергу міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак  підкреслює необхідність розмежування функцій надання дозволів з надрокористування, геологічного вивчення та геоконтролю.
   Мінприроди вже розробляє надання інформації, необхідної для прийняття рішення про отримання спецдозволів, зокрема реєстру виданих спецдозволів, геологічної інформації тощо, інвесторам у цифровому форматі. Створено міжвідомчу групу з аналізу потреб національної економіки в стратегічно важливих корисних копалинах. Результатом її роботи має стати вдосконалення нормативно-правової бази – прийняття нової редакції Кодексу про надра, порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, програми реформування геологічної галузі України.
    Захід проведено у рамках USAID проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні.