Новини

Україно-Словацький семінар у Києві
06 Листопада 2008
The second Ukrainian-Slovakian seminar

В Києві пройшов другий Україно-Словацький семінар з питань фіскальної децентралізації та розвитку прикордонних територій України 

       6 листопада 2008 р. в Києві в Білому залі Академії наук України відбувся Україно-Словацький семінар, що став наступним етапом в реалізації проекту «Досвід фіскальної децентралізації у Словаччині для України» , що натепер реалізуються Інститутом бюджету за сприяння Міністерства фінансів України спільно зі словацьким Центром економічного і соціального аналізу «MESA10» та фінансується Міжнародним фондом «Відродження». 
      В Києві на семінарі зібрались близько 25 представників Міністерства фінансів України, , Міністерства з питань житлово-комунального господарства,  Клубу мерів та інших партнерських організацій.  
      Відкрила семінар Ірина Щербина, генеральний директор ІБСЕД, яка ознайомила присутніх з цілями та завданнями заходу. З боку партнерів учасників заходу привітав Володимир Удовиченко, мер міста Славутич й одночасно Президент «Клубу мерів».
       Далі з учасниками семінару працювали провідні словацькі експерти, які мають багаторічний досвід роботи в економічному блоці Уряду Словаччини та в представництві Словаччини в Європейському союзі.  
       Перед учасниками виступив Віктор Ніжнянський, директор Словацького центру економічного і соціального аналізу M.E.S.A.10., і презентував головні аспекти фіскальної децентралізації  у Словаччині. Він зупинився на головних принципах проведення податкової реформи у 2004 році,  новій системі фінансування населених пунктів, фінансових розрахунках розподілу податків з фізичних осіб, а також ознайомив присутніх з результати тих змін, які відбулись в Словаччині. 
      Його колега, Ян Марушінец, поінформував учасників про особливості формування власних фінансових ресурсів місцевого самоврядування в Словаччині, ознайомив з досвідом функціонування системи місцевих податків у Словаччині та проаналізував досвід країн ЄС з цього питання. 
      Наприкінці семінару В’ячеслав Зубенко, заступник Генерального директора ІБСЕД, ознайомив учасників з цілями та завданням реформ у напрямку фінансового забезпечення органів місцевого самоврядування в Україні. 
      В ході семінару учасники мали можливість обмінятись досвідом з колегами,  обговорити проблемні питання та отримати відповіді експертів, вивчити передовий зарубіжний досвід фіскальної децентралізації.