Новини

Впровадження бюджету участі у Бердянську
31 Серпня 2016
Implementation of Participatory Budgeting in Berdiansk
   30 серпня 2016 року відбувся круглий стіл «Громадський проект м. Бердянськ», ініціатором якого виступила ГО «НОВА Енергія» (м. Харків) за підтримки Бердянської міської ради. Мешканці Бердянська, громадські активісти, представники органів місцевого самоврядування та ЗМІ зібралися задля обговорення спільного бачення етапів впровадження механізму залучення громадян до розподілу бюджетних коштів міста. У круглому столі взяли участь більше 70 осіб.
   Секретар міської ради Олексій Холод нагадав, що міська рада Бердянська підписала меморандум з ВГО «Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень», який виконує проект USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» про співпрацю. Меморандум засвідчує бажання Бердянська налагоджувати діалог між мешканцями міста та владою з метою активізації локального суспільства до демократизації та побудови свідомого громадянського суспільства України в цілому.
   Голова громадської організації «НОВА Енергія» Віталій Филенко презентував проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впров
адження» у частині надання допомоги у запровадженні бюджету участі в українських містах у рамках компоненту «Посилення практики участі громадян у бюджетному процесі на місцевому рівні в Україні» та підкреслив його важливість в розрізі підвищення рівня залучення громадян безпосередньо до процесу прийняття рішень, зокрема, з розподілу бюджетних коштів на реалізацію пріоритетних проектів.
   Історію виникнення бюджету участі, визначення та юридичні підстави для здійснення громадського бюджету презентував кандидат наук з державного управління, менеджер проекту Іван Шкурат.
   Експерт з впровадження бюджету участі у містах України Наталія Вінниченко поділилась досвідом реалізації громадського бюджету з учасниками круглого столу. Детально були розглянуті всі етапи впровадження  проектів від «нульової фази» до оцінювання якості виконання проектів, котрі будуть відібрані місцевими жителями для фінансування з міського бюджету.
   Керівник проекту «Посилення практики участі громадян у бюджетному процесі на місцевому рівні в Україні» (ГО «НОВА Енергія») Омелічкін Сергій зазначив: «Бердянськ стане одним із перших міст, яке запровадить унікальну для України електронну платформу «Громадський проект», що забезпечить організацію об’єктивного, прозорого та зрозумілого для громадян процесу подання пропозицій та визначення пріоритетності робіт для благоустрою свого міста. Електронна платформа дозволить усім бажаючим брати участь в конкурсі проектів (як у процесі подання, так і у процесі голосування), не виходячи з дому: подати заявку онлайн і відслідковувати долю свого проекту на сайті».
   По закінченню круглого столу організаторами та учасниками заходу були надані рекомендації та обґрунтування щодо змін в положенні про бюджет участі, розробленого та прийнятого міською радою. Також громада виявила велике бажання та спроможність якнайшвидше сприяти запровадженню цього процесу в місті Бердянськ. Декілька громадських організацій висловили намір увійти до складу координаційної комісії, яка буде виконувати організаційні функції впровадження бюджету участі.