Новини

Видобувна галузь Донеччини: що потрібно аби досягти прозорості та збалансованості?
03 Листопада 2016
Extractive Industry of Donetsk Region: What’s Needed to Achieve Transparency and Balance?
   
3 листопада у м. Костянтинівка відбувся семінар «Впровадження прозорості видобувної галузі: крок до зміцнення місцевої фінансової ініціативи». На заході громадські активісти з різних населених пунктів області, представники регіональних ЗМІ, місцевих органів влади обговорювали проблеми видобувного сектору Донецької області та перспективи впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (IПВГ). Тема зацікавила й деякі видобувні компанії: активну участь в дискусії приймали представники Часівоярського вогнетривкого комбінату.
  Донецький регіон характеризується потужним видобувним сектором, в якому переважаючу частку займає вугільна промисловість, що забезпечує 70% загального обсягу вуглевидобутку в Україні та понад 80% видобування коксівного вугілля. Сектор залишається складним, непрозорим і має цілу низку проблем як фінансового, так і екологічного плану.
   Екологічний стан більшості гірничодобувних територій області критичний, підвищена екологічна небезпека спостерігається в районах ліквідації шахт, що супроводжується підтопленнями, забрудненням шахтними водами водоносних горизонтів, просіданням поверхні тощо. Всі присутні зійшлися на думці, що при таких екологічних проблемах вкрай необхідне законодавчо закріплене цільове використання екологічного податку в повному обсязі на природоохоронні заходи.
   Жвава дискусія розгорнулася навколо проблеми перерозподілу коштів, отриманих в результаті сплати рентних платежів та інших податків видобувними компаніями. «У Донецькій області можна навести багато прикладів, коли шахтне поле розташоване на території однієї громади, до бюджету якої сплачуються податки, а порожні відвали з усіма негативними екологічними наслідками та загрозами для населення – на іншій, і в законодавстві України це питання залишається неврегульованим», - говорить Ліна Плющакова, редактор регіональної газети "Екологія промислового краю".
В підтримку впровадження ІПВГ виступила представник Донецької ОДА Марія Никитюк, підкреслюючи, що місцеві органи влади, як і громадськість, зацікавлені в отриманні відкритої інформації про об’єми видобутку сировини  та реальні прибутки вугледобувних підприємств.
   Отже, поряд з відкриттям інформації першочерговою задачею на порядку денному ІПВГ України (UAEITI) є вдосконалення законодавчої бази видобувного сектору. А поки територіальні громади шукають шляхи взаємовигідного партнерства з видобувними компаніями. Експерти ГО «НОВА Енергія» розповіли про успішні приклади такої співпраці та представили основні етапи розробки спільної стратегії розвитку інфраструктури регіону з видобувними компаніями.
   Аналіз ліцензій на видобуток нафти, природного газу, конденсату та вугілля на території Донецької області, проведений фахівцями ГО «НОВА Енергія» в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні», показав, що дія значної їх частини (близько 40%) завершується у 2017-2020 роках, що найближчим часом дає можливість територіальним громадам домовлятися з видобувними компаніями про продовження ліцензування вже на нових умовах, що відповідають критеріям добропорядного партнерства та екологічній безпеці.