Новини

ГО «ПАРР» створила рекомендації з ефективної комунікації при формуванні бюджету участі
27 Жовтня 2017

Протягом 2017 року ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» (ПАРР) надавала допомогу містам України у впровадженні бюджету участі. Співпраця відбувалася в рамках USAID проекту «ЗМФІ-ІІ».

«ПАРР» надавала освітньо-промоційну допомогу чотирьом містам-партнерам: Дніпру, Тернополю, Вільногірську та Жовтим Водам. У цих містах було проведено 35 освітніх заходів для мешканців. Також експерти надавали консультації представникам органів міської влади. Загалом заходи відвідало 750 учасників. Під час зустрічей обговорювалися найрізноманітніші питання – від того, як придумати ідею для втілення у БУ міста та заповнити проектну заявку до питань фальсифікацій результатів голосування та затримки реалізації проектів-переможців.

Працюючи на місцях, експерти «ПАРР» побачили, що джерелом більшості непорозумінь є відсутність інформації та незнання учасників процесу, до кого і з яких питань можна звернутися. Незважаючи на розміри міста та обсяг коштів, виділених міськими радами для реалізації проектів, усі міста мають однакову проблему – відсутність ефективної комунікації між учасниками процесу на кожному етапі БУ.

Підсумовуючи свій досвід фахівці «ПАРР» розробили посібник з рекомендаціями, які допоможуть налагодити контакт та обмін інформацією між мешканцями та міською радою, ЗМІ та громадськими активістами. Зміст посібника організовано за принципом етапів громадського бюджету. В тексті, базованому на реальному досвіді українських міст, зібрано багато корисних прикладів і гіперпосилань на цікаві матеріали.

Міста, що вже впроваджували громадський бюджет, знайдуть в ньому способи виправлення помилок задля досягнення кращих результатів у майбутньому. Для міст, які готуються до втілення БУ, посібник стане дороговказом. Видання стане у пригоді також представникам ОТГ, оскільки БУ набуває все більшої популярності серед громад. Ініціаторами БУ може бути не тільки мер чи голова громади: у багатьох містах ними стали звичайні мешканці, громадські організації, активні депутати.

 Завантажити посібник можна за посиланням https://drive.google.com/file/d/0BzH0SSm0IZYkcjlnSTdhdC13OVk/view