Новини

Поїздка до Республіки Словаччина
31 Серпня 2008
A training-trip to the Slovak Republic
     З 24 по 31 серпня 2008 р. відбулась навчальна поїздка групи представників Міністерства економіки, Закарпатської обласної державної адміністрації, Ужгородської районної адміністрації, ІБСЕД до Словаччини. Поїздка стала наступним кроком в реалізації проекту «Підвищення конкурентоспроможності прикордонних територій», який ІБСЕД виконує спільно з  партнерами проекту – словацьким центром соціальних і економічних досліджень M.E.S.A 10. 
     Під час поїздки українські фахівці зустрілись з керівниками профільного департаменту Міністерства будівництва та Регіонального розвитку Словацької республіки, керівником одного з восьми словацьких самоврядних країв - краю  Нітра, мером м. Трнава, іншими фахівцями в галузі розвитку прикордонного співробітництва та  місцевого самоврядування. 
     В ході поїздки було досягнуто головної мети - вивчення Європейського досвіду удосконалення правових та регуляторних норм регіонального розвитку, ознайомлення із досвідом й підходом Словаччини та провідних країн-членів ЄС до підвищення конкурентоспроможності держави в цілому, а також окремих її регіонів, інституційними, законодавчими засадами регіонального розвитку Словацької Республіки та особливостями фінансування регіонів, а також стратегією економічної політики та заходами Словацького уряду щодо збільшення припливу прямих закордонних інвестицій. 
     Значна увага під час зустрічей приділялась розгляду діючої у Словаччині системи законодавчого регулювання міжкордонного співробітництва, а також проблемам взаємодії різних гілок влади. 
     На конкретних прикладах створення та функціонування промислових технопарків Словаччини, учасники поїздки змогли ознайомитись з існуючими механізмами, направленими на  збільшення прямих іноземних інвестицій, зростання  рівня зайнятості, розвиток малого та середнього підприємництва різних регіонів. Досвід Словаччини  з розбудови законодавчих основ регіонального розвитку, підтримки транскордонного співробітництва стане в нагоді українським урядовцям при розробці нових підходів до регіональної політики України. 
     Проект продовжує свою роботу, заплановано проведення робочих зустрічей і навчального семінару в обраному пілотному районі Закарпатської області за участю спеціалістів Міністерства економіки, фахівців обласного та регіонального рівня, словацьких експертів.