Новини

Проект «Розвиток міської інфраструктури»
04 Лютого 2009
Project «Municipal Infrastructure Development»

Презентація в Світовому Банку 

     4 лютого 2009-го року в офісі представництва Світового банку в Україні відбувся семінар з нагоди початку реалізації Проекту «Розвиток міської інфраструктури» за участі Міністерства з питань житлово-комунального господарства України та представників підприємств, що є учасниками відкритого компоненту цього проекту. Від ІБСЕД було запрошено Ірину Щербину, генерального директора Інституту, яка одночасно є членом Громадської ради при МінЖКГ.
     В урочистій обстановці Міністр з питань ЖКГ України Олексій Кучеренко та Директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Мартін Райзер оголосили про початок впровадження спільного проекту. Три з половиною роки в Україні готувалися до цієї події. Рада виконавчих директорів Світового банку затвердила позику в сумі 140 мільйонів доларів ще у 2007-му році, українським Парламентом її було ратифіковано восени 2008-го.
Проект «Розвитку міської інфраструктури» має на меті фінансування реабілітації систем водопостачання та водовідведення та сприяння підвищенню ефективності роботи комунальних підприємств.
     Учасниками закритого компоненту проекту стали три українських міста, підприємства яких підготували і захистили відповідні інвестиційні проекти .Так, Одеса отримає кредитування у розмірі 35,5 млн. доларів; Чернігів – 14,8 млн.; Івано-Франківськ - 7,2 млн. доларів.
Ставка кредиту становить 4%, термін позики 20 років, передбачається 5-річний період пільгового кредитування. На думку української сторони, яку висловив Олексій Кучеренко, сьогодні важко знайти вигідніші умови для реконструкції і розвитку комунальних підприємств. Крім того, Шведське Агентство міжнародного співробітництва та розвитку допомогає грантом на суму близько 5,6 млн. доларів на задоволення потреб українських комунальних підприємств водоканалу у навчанні їх представників, наданні консультаційних послуг, складанні річних бізнес-планів тощо.
     Як зазначив Міністр з питань ЖКГ України Олексій Кучеренко,- на жаль, Київ, комунальна інфраструктура якого конче потребує реконструкції, особливо у сфері водопостачання і водовідведення, з невідомих причин не скористався можливістю взяти участь у Проекті «Розвиток міської інфраструктури». Проте, конкурсний відбір об’єктів для інвестицій Світового банку в рамках відкритого компоненту зазначеного проекту продовжується.
     Міністр з питань ЖКГ України Олексій Кучеренко наголосив:
- При підготовці Угоди зі Світовим банком органи місцевого самоврядування та підприємства галузі висловлювали певний скепсис, адже на той час вони отримували беззворотні кошти державного бюджету, що було набагато простіше.
Нині зовсім інша ситуація і в Світі, і в Україні. Але ті, хто пройшов складний шлях підготовки інвестиційних проектів, опинилися у привабливих, порівняно з іншими підприємствами житлово-комунального господарства, умовах.
     За рік, що минув Міністерством було проведено багато складної роботи щодо врегулювання процедурних питань реалізації проекту Світового банку «Розвиток міської інфраструктури». Такий складний проект вперше запроваджується в Україні, і ,тим більше, в МінЖКГ.
На сьогодні ми повністю готові для ефективної реалізації проекту Світового банку та використання технічної допомоги з боку уряду Швеції. Ті підприємства, що бажають приєднатися до відкритого компоненту проекту набагато простіше будуть проходити всі необхідні процедури і вже у цьому році мають шанс отримати кредитні кошти. Сьогодні в Україні набуло пріоритету питання енергозбереження, тому цей проект буде важливим елементом у впровадженні загальнодержавної програми підвищення енергоефективності української економіки.
     Поліпшення якості комунальних послуг та запровадження у цій галузі енергозбереження є ключовою метою нашого партнерства з Україною, - зазначив Директор Світового банку з питань України, Білорусі та Молдови Мартін Райзер. На його переконання, реабілітація муніципальної інфраструктури дасть змогу знизити тарифи на комунальні послуги до економічно-обгрунтованих та зміцнить матеріальну базу комунальних підприємств. В час економічної кризи капітальні витрати, що фінансуватимуться проектом, сприятимуть відродженню економіки й дадуть нові робочі місця в регіонах України.
 
(Підготовлено за матеріалами сайту Міністерства з питань житлово-комунального господарства)