Новини

Відбувся Форум з програмно-цільового бюджетування
07 Березня 2017

2 березня  у Києві USAID проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» провів Форум «Програмно-цільове бюджетування: становлення та розвиток».

Подія стала платформою для дискусії більше 100 фінансових спеціалістів з усіх регіонів України, серед них - фахівці Міністерства фінансів України, фінансових служб місцевих бюджетів всіх рівнів, міжнародні експерти, представники наукових кіл та громадського сектору.

 Метою Форуму було обговорення удосконалення програмно-цільового бюджетування на центральному рівні та визначення стану впровадження програмно-цільового методу (ПЦМ) на рівні місцевих бюджетів, виявлення проблем у цьому процесі, визначення шляхів їх вирішення.

Захід відбувся під головуванням Євгена Кузькіна, директора Департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів України. Він підкреслив, що у Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2017–2021 роки удосконалення методології ПЦМ бюджетування визначено однією з пріоритетних цілей.

Натомість директор з управління проектами у галузі муніципального розвитку USAID Томас Уайт нагадав присутнім, що  однією з основних цілей проекту ЗМФІ-ІІ є підвищення результативності та прозорості використання бюджетних коштів шляхом запровадження ПЦМ. «За підтримки USAID проводиться робота з удосконалення законодавства, розробляються підзаконні акти для створення основи складання та виконання бюджетів за ПЦМ, проводиться навчання фахівців», - зазначив п. Уайт.

В’ячеслав Зубенко, генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень повідомив, що експерти проекту ЗМФІ-ІІ провели тренінги для більш, ніж 14 тис. фахівців місцевого рівня. Водночас, більшість присутніх висловилися щодо необхідності подальшого проведення фахівцями ЗМФІ-ІІ, навчання для фінансових спеціалістів з урахуванням змін до законодавства. Особливо актуальним це питання є для фахівців об’єднаних територіальних громад.

Міжнародні експерти поділилися досвідом запровадження ПЦМ, зокрема у США. У свою чергу українські фахівці з програмно-цільового бюджетування розповіли про свої напрацювання щодо формування місцевих бюджетів України.

За результатами обговорень у рамках Форуму експерти ЗМФІ-ІІ розроблять рекомендації по удосконаленню методології ПЦМ та подальшому запровадженню програмно-цільового бюджетування на місцевому рівні. Зокрема, рекомендації охоплюватимуть наступні напрями:

- формування бюджетних програм, спрямованих виходячи з надання послуг, а не утримання установ, та встановлення стандартів надання послуг;

- якісний перегляд результативних показників;

- залучення кожної установи, що надає послуги, до досягнення запланованих результатів виконання бюджетних програм:

- запровадження дієвої системи оцінки ефективності бюджетних програм, що дозволить підвищити ефективність та посилити зв'язок між методологією ПЦМ та бюджетними програмами.

Форум став першою нетворкінговою платформою для діалогу між представниками органів місцевого самоврядування та центральної влади, обміну досвідом у запровадженні ПЦМ та визначення подальшого розвитку управління бюджетними ресурсами. Учасники висловили побажання, щоб подібні зустрічі проводилися регулярно.

Рекомендації Форуму

Презентації спікерів українською та англійською мовами

Фотоальбом