Новини

ЗМФІ-ІІ допомагає Львову у запровадженні бюджету участі
17 Серпня 2016
MFSI-II Helping Lviv Implement Participatory Budget
   15 cерпня Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) у рамках проекту USAID «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» провів круглий стіл «Впровадження Бюджету участі у Львові». Захід відбувся у Львівській міській раді (ЛМР) під головуванням міського голови міста Львова Андрія Садового. У круглому столі взяли участь більше 60 осіб, серед них: заступник міського голови Андрій Москаленко, депутати Львівської міської ради, представники Тернопільської, Рівненської, Хмельницької, Чернівецької міських рад, громадських організацій, незалежні експерти та ЗМІ.
   На заході була представлена унікальна для України електронна система «Громадський проект», розроблена в рамках проекту «ЗМФІ-ІІ». «Громадський проект» - це електронна web-система, що дозволяє реалізувати весь цикл заходів бюджетування за участю громади у будь-якому місті України. Система забезпечує  організацію прозорого та зрозумілого для громадян процесу бюджету участі в містах, коли у мешканців є можливість розробляти та подавати власні проекти, спрямовані на покращення життя громади. Проекти, які отримають найбільше голосів мешканців, будуть реалізовані за рахунок коштів міського бюджету.
   Генеральний директор ІБСЕД В’ячеслав Зубенко розповів присутнім,  що у рамках виконання проекту «ЗМФІ-II», було розроблено методологію та програмне забезпечення  електронної системи «Громадський проект». На конкурсних засадах проект відібрав 14 міст України, яким для запровадження бюджету участі буде передана для використання зазначена електронна система. Команда проекту відпрацьовує з кожним містом особливі умови запровадження бюджету участі та адаптує систему для конкретних потреб міст.
   15 серпня система «Громадський проект» була успішно введена в експлуатацію на  сайті Львівської міської ради і доступна за посиланням gb.city-adm.lviv.ua/ (або lviv.pb.org.ua). «Львів є першим містом, яке в рамках нашого проекту запроваджує бюджет участі. Ключову роль в цьому процесі відіграло  бажання та готовність міської влади до відкритого та чесного діалогу з громадою», – зазначив В’ячеслав Зубенко.
   У свою чергу міський голова Львова Андрій Садовий підкреслив важливість бюджету участі для розвитку сучасного міста: «На моє переконання, громадський бюджет – це чудова можливість для активного громадянина взяти безпосередню участь в управлінні містом. Найкраще це можна зробити через уможливлення контролю за фінансами. Також важливо, що це все відбувається паралельно з електронним врядуванням, і я б дуже хотів, щоб мешканці більш активно користувалися новітніми технологіями. Тепер важливо донести цю інформацію до всіх львів’ян, адже якщо людина бере безпосередню участь у тій чи іншій справі, вона відчуває свою силу в тому, що її голос почуто. Треба вчити людей уміти працювати з бюджетними коштами і впливати на те, що робиться довкола них».
   Завдяки електронній системі «Громадський проект» у міст, що запроваджують бюджет участі, є унікальна можливість впровадити прозорий механізм залучення мешканців до прийняття управлінських рішень щодо розподілу коштів громади шляхом автоматизації всіх пов'язаних з цим процесів: від ідентифікації авторів і подачі проектів до їх оцінки, комунікації та організації роботи пунктів обслуговування авторів проектів та голосуючих, голосування, відбору проектів та прийняття їх до фінансування, а також контролю за практичною реалізацією усіх громадських проектів. На сьогоднішній день проект «ЗМФІ-ІІ» здатен виступати комплексним інтегратором системи, швидко і ефективно організовувати відповідні процеси в містах України.