Новини

Cемінар у Чернігові з вивчення європейського досвіду
04 Листопада 2008
Seminars on Sharing the European Experience in Chernigiv

В Чернігові пройшов міжнародний семінар з вивчення європейського досвіду
  
      4 листопада 2008 р. в Чернігові відбувся міжнародний семінар в рамках реалізації проекту «Досвід фіскальної децентралізації у Словаччині для України», який виконується ІБСЕД за сприяння Міністерства фінансів України спільно зі словацьким Центром економічного і соціального аналізу «MESA10» і фінансується  Міжнародним фондом «Відродження». 
      Учасниками семінару в Чернігові стали близько 20 представників Головного управління економіки Чернігівської області та міст обласного значення та районів області.  
      Семінар відбувся за участю провідних словацьких експертів, які мають багаторічний досвід роботи в економічному блоці Уряду Словаччини та в представництві Словаччини в Європейському союзі. Зокрема, Віктор Ніжнянський презентував головні аспекти фіскальної децентралізації  у Словаччині. Він зупинився на головних принципах проведення податкової реформи у 2004 році,  новій системі фінансування населених пунктів, фінансових розрахунках розподілу податків з фізичних осіб, а також окреслив цілі, які було досягнуто та результати змін

        Його колега, Ян Марушінец, ознайомив учасників з системою місцевих податків у Словаччині та досвідом країн Європейського Союзу (ЄС) з цього питання. 
        Протягом семінару учасники мали можливість обмінятись досвідом з колегами,  обговорити проблемні питання та отримати відповіді експертів, вивчити передовий зарубіжний досвід фіскальної децентралізації .
        Цей семінар став наступним етапом в реалізації  проекту який має на меті розробку на основі європейського досвіду нової системи фінансування місцевого самоврядування що дозволить місцевим бюджетам бути самостійними та підвищить вплив громадян на бюджетний процес.
Довгострокова ціль проекту передбачає забезпечення фінансової самостійності та прозорості бюджетного процесу на місцевому рівні в Україні.