Новини

Cемінар у Житомирі з вивчення європейського досвіду фіскальної децентралізації
05 Листопада 2008
Seminar in Zhytomyr

  Вивчення досвіду фіскальної децентралізації Словаччини триває 

         5 листопада 2008 р. в місті Житомир відбувся тематичний семінар в межах проекту «Досвід фіскальної децентралізації у Словаччині для України», який виконується ІБСЕД за сприяння Міністерства фінансів України спільно зі словацьким Центром економічного і соціального аналізу «
MESA10». Проект фінансується Міжнародним фондом «Відродження». 
       В Житомирі на семінарі зібралися близько 30 представників Головного фінансового управління Житомирської та Рівненської облдержадміністрацій, фінансових управлінь міст обласного значення Житомирської області то фінансового управління м. Рівне.
       Семінар відбувся за участю провідних словацьких експертів, які мають багаторічний досвід роботи в економічному блоці Уряду Словаччини та в представництві Словаччини в Європейському союзі. 
       Так, Віктор Ніжнянський, який розпочав роботу семінару, презентував головні аспекти фіскальної децентралізації  у Словаччині. Він зупинився на головних принципах проведення податкової реформи у 2004 році,  новій системі фінансування населених пунктів, фінансових розрахунках розподілу податків з фізичних осіб, а також окреслив цілі, які було досягнуто та результати змін
       Його колега, Ян Марушінец, зробив огляд існуючої системи справляння місцевих податків у Словаччині та проаналізував досвід країн Європейського Союзу (ЄС) з цього питання. 
       В ході семінару учасники мали можливість обмінятись досвідом з колегами,  обговорити проблемні питання та отримати відповіді експертів, вивчити передовий зарубіжний досвід фіскальної децентралізації.
       Цей семінар став наступним етапом в реалізації «Досвід фіскальної децентралізації у Словаччині для України» проекту, основною метою якого є   розробка на основі європейського досвіду нової системи фінансування місцевого самоврядування, яка дозволить місцевим бюджетам бути самостійними та підвищить вплив громадян на бюджетний процес.