Новини

Діалог громад і видобувних компаній можливий
18 Липня 2016
A Dialog between Communities and Extractive Companies Is Possible
14 липня у Шишацькій РДА відбувся круглий стіл на тему: «Видобувна галузь Полтавщини: економічний розвиток чи занепад для громад?». У рамках заходу обговорювалися можливості, які відкриває міжнародний стандарт Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) та спільні дії місцевої влади та громади з впровадження ІПВГ у Полтавській області.
    Захід відбувся в рамках проекту "Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження" у частині надання допомоги в реалізації компоненту "Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні", який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).
   Організатором круглого столу стала Полтавська філія Суспільної служби України. Керівник філії Ганна Кіященко розповіла присутнім про важливість вирішення проблем, які виникли в регіоні в результаті діяльності видобувної галузі. Пані Кіященко наголосила, що вирішення проблем можливе лише за умови врахування інтересів громади, влади та видобувних компаній.
   Експерт ІПВГ Юрій Филенко виступив з презентацією «Суть Ініціативи прозорості видобувних галузей, презентація першого звіту ІПВГ». Зокрема, він показав карту меж ділянок спеціальних дозволів на користування надрами у Шишацькому районі. Пан Филенко звернув увагу, що всього на Полтавщині видано близько 100 спецдозволів, 10 з яких знаходяться на території Шишацького району. «Всі інструменти для того, щоб отримувати переваги від видобутку вуглеводнів в нашому регіон є, але потрібно налагоджувати діалог, не боятись говорити про проблеми, і намагатись їх вирішити разом», - наголосив пан Филенко.
   Голова Шишацької РДА Віктор Іваненко розповів про співпрацю влади з приватними  видобувними компаніями ПрАТ «Нафтогазвидобування» та ПрАТ
«Пласт». «З цими підприємствами ми уклали  угоди соціального партнерства.  Кошти, які надходять за цими угодами, йдуть на розвиток соціальної сфери, освітніх та медичних закладів, на усунення наслідків діяльності видобувних компаній. Але цей процес не повністю відрегульований. Нам невідомо, як розподіляються податки, після сплати їх компаніями до державного бюджету. У той же час не тільки видобувні компанії повинні дбати про соціальний розвиток громад. Ми вважаємо, що частина рентних платежів повинна йти до місцевих бюджетів. Це зменшить корупцію і залежність від компаній», - підкреслив голова Шишацької РДА.
   Голова Шишацької районної ради Владислав Сафонов розповів про збільшення фінансування від  ПрАТ «Нафтогазвидобування» з 1,5 млн грн. в минулому році до 2,8 млн грн. у цьому році. За його словами частина цих коштів призначена для ремонту водогону та об’їзних шляхів  в с. Ковалівка Шишацького району.
   Максим Асауляк, представник ПрАТ «Нафтогазвидобування», яка входить до групи компаній DTEK, зауважив, що із 96 виданих спецдозволів на користування надрами в області, компанія має лише два.  Він зазначив, що дуже складно отримати нові дозволи через прозорий конкурс, в той час, коли невідомі компанії мають дозволи без зусиль і підтвердження своєї виробничої потужності. Але у той же час це не заважає компанії співпрацювати з місцевою владою, а також здійснювати контроль якості  питної води, грунтів та рівня радіації.
   Учасники круглого столу дійшли згоди, що місцевій владі, видобувним компаніям та громаді потрібно докладати спільних зусиль на шляху до запровадження ІПВГ у Полтавській області, зокрема, через сплату податків до місцевих бюджетів.