Новини

Допомога м. Івано-Франківськ
12 Вересня 2011

Завдяки допомозі проекту MFSI/ІБСЕД м. Івано-Франківськ отримало можливість реалізувати енергоощадний проект

    Після тривалих спільних зусиль на початку вересня 2011 р. Міністерство фінансів погодило  залучення кредиту м. Івано-Франківськ від міжнародної фінансової організації НЕФКО (Північна Екологічна Фінансова Корпорація) для фінансування інвестиційного проекту «Підвищення енергоефективності в будівлях навчальних закладів м. Івано-Франківська».
    Проектом передбачається переоснащення чотирьох дитячих дошкільних установ і п'яти загальноосвітніх шкіл із заміною теплоізоляції теплових мереж, установкою нових батарей опалення та заміною вікон на нові економічні, з подвійними склопакетами. Вжиття таких заходів забезпечить чисту економію теплової енергії закладами освіти 1 756,6 Гкал на рік (4,2 % від обсягів, що споживаються на даний час), а чисте скорочення СО2 – 415,72 тон на рік.
    Отримання погодження від Міністерства фінансів стало можливим завдяки активній співпраці з експертами проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», що виконується ІБСЕД за підтримки USAID, які надали місту ефективну допомогу у проведенні необхідних розрахунків, підготовці документів та допомогли пройти всі погоджувальні процедури в Міністерстві фінансів України.
    Слід також зазначити, що вирішальним для погодження Міністерством фінансів залучення кредиту від НЕФКО було прийняття змін до Бюджетного кодексу України, ініційованих експертами проекту MFSI/ІБСЕД спільно з іншими зацікавленими сторонам, зокрема Асоціацією міст України (АМУ) та міжнародними фінансовими організаціями (МФО).
   Зокрема, відповідно до внесених змін міста зможуть надавати гарантії для отримання кредитів міжнародних фінансових організацій без будь-яких обмежень, а запозичувати кошти у сумі вдвічі більшій, ніж до прийняття цих змін. За попередньою редакцією Бюджетного кодексу м. Івано-Франківськ не мав права робити подібне запозичення.