Новини

Енергетичний день
31 Травня 2010
Energy Day
У Києві пройшов I Європейсько-Український енергетичний день

     31 травня – 1 червня 2010 р. за сприяння Європейсько-Українського Енергетичного Агентства в Києві пройшов Перший Європейсько-Український енергетичний день. Провідні експерти з України, країн ЄС, представники державних структур, донорських та громадських організацій зібрались на заході з метою об’єднання зусиль для обговорення та вирішення найгостріших питань у сфері енергоефективності та відновлюваних джерел енергії.
     Експерти ІБСЕД також долучились до обговорення, враховуючи спорідненість теми та питань порядку денного заходу одному з завдань проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», що виконується Інститутом бюджету за сприяння USAID, націленого на надання допомоги містам України в реалізації інвестиційних проектів інфраструктурного розвитку у сфері енергозбереження.
     Захід відкрив Голова Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) Сергій Єрмолов, який  наголосив на тому, що Урядом України наразі розроблена та прийнята Державна цільова економічна програма, яка ставить за мету знизити енергоємність вітчизняного ВВП на 20%, довести частку відновлюваних джерел енергії у загальному енергобалансі України до 5% та знизити викиди парникових газів на 15-20%, на реалізацію якої необхідно залучити 250 млрд. грн. «Значну частину від цієї суми НАЕР, спільно з міжнародними фінансовими організаціями, вже набрали, незважаючи, що з початку реалізації програми пройшло 3 місяці», – повідомив присутнім Сергій Єрмілов.
     За словами Голови НАЕР, державний бюджет цього року передбачає виділення 600 млн. грн. у централізований фонд енергозбереження. «Ці кошти ми плануємо збільшити в декілька разів за рахунок співфінансування за принципами, які сьогодні існують у фінансових сферах. Доля фінансування енергоефективних проектів з держбюджету складатиме 25%, іншу частину профінансують партнери. Угоду з приводу кредитної лінії на $350 млн. від Світового Банку ми плануємо підписати у липні-серпні цього року. Сумарний обсяг інвестицій від Світового Банку може досягати до $ 2 млрд. на рік», – повідомив Сергій Єрмілов.
     В рамках заходу учасники обговорили низку важливих питань, що стосуються адаптації українського законодавства до Європейських стандартів; фінансування проектів в Україні та залучення приватних інвестицій, як інструменту впровадження проектів; подальшого розвитку в Україні альтернативних джерел енергії (вітрова енергетика, розвиток біомаси та біогазу), питання енергозбереження в будівництві та системах теплопостачання, а також донорські та Європейські ініціативи як інструменти подолання кризи.

     Інформацію підготовлено за матеріалами сайту Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР)
http://naer.gov.ua/archives/2497