Новини

Координаційна зустріч в Житомирі
03 Березня 2009
Coordinating Meeting

В Житомирській області стартував експеримент із запровадження ПЦМ бюджетування на місцевому рівні 

       3 березня 2009 року в Житомирі відбулась координаційна зустріч керівників Житомирської області з представниками Міністерства фінансів України та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

      Учасники заходу зібрались за круглим столом з метою координації подальшої діяльності всіх сторін, залучених до проведення експерименту по запровадженню Програмно-цільового методу (ПЦМ) планування і виконання місцевих бюджетів в Житомирській області та обговорення завдань реалізації першого етапу плану дій.                                                                                 

      Ця зустріч стала логічним продовженням спільної роботи Міністерства фінансів України та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) у напрямку подальшого запровадження ПЦМ бюджетування на місцевому рівні. Цей напрямок є одним з ключових компонентів проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», реалізацію якого ІБСЕД розпочав в жовтні 2008 року за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
      В засіданні взяли участь заступник голови Житомирської ОДА Орлов І.В., заступник директора Департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів України Маркович Г.Б., начальник Головного фінансового управління Житомирської ОДА Ємченко Г.Г., координатор проектів Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Нестеренко А.В., Генеральний директор ІБСЕД Щербина І.Ф., а також міські голови, голови райдержадміністрацій, начальники фінансових управлінь міст та районів області, бюджети яких визначено пілотними для проведення державного експерименту із запровадження ПЦМ бюджетування у Житомирській області. До участі в експерименті по Житомирській області обрано обласний бюджет, 4 міста - Житомир, Коростень, Малин, Новоград-Волинський, а також 2 райони – Житомирський та Овруцький.
     До участі в зустрічі було також запрошено представників місцевих ЗМІ.
     Засідання відкрив заступник голови Житомирської Облдержадміністрації Орлов І.В., який привітав учасників зустрічі та відзначив актуальність й важливість продовження експерименту із запровадження ПЦМ в пілотних містах та районах Житомирській області. Він також відзначив, що для обраних для експерименту міст та районів це певний виклик та серйозна відповідальність з одного боку, а з іншого – унікальна можливість підвищити ефективність управління місцевими фінансами, а в умовах фінансової кризи й можливість залучити додаткові інвестиційні і кредитні ресурси.
     Від імені Агентства США з міжнародного розвитку учасників зустрічі привітав Андрій Нестеренко, координатор проектів USAID, який окреслив завдання та очікування від реалізації нового проекту ІБСЕД «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», а також ознайомив присутніх з проектами USAID у сфері економічного зростання, що працюють зараз в Україні, та перспективами подальшого фінансування цього напрямку.
     Також перед учасниками виступила Маркович Г.Б., заступник директора Департаменту місцевих бюджетів, яка від імені Міністерства фінансів – ініціатора проведення експерименту із запровадження ПЦМ на місцевому рівні - відзначила важливість запровадження ПЦМ формування та виконання бюджету як інструменту, що забезпечує ефективне управління бюджетним процесом у середньостроковій перспективі. Вона також повідомила, що з 2002 р. Державний бюджет України формується із застосуванням елементів ПЦМ. Логічним продовженням виконання вимог Бюджетного кодексу України є застосування практики ПЦМ на рівні місцевих бюджетів, яка дозволяє покращити бюджетний процес загалом та докорінно змінює концепцію управління місцевими бюджетами. Пані Маркович також подякувала ІБСЕД за участь в підготовці змін до Бюджетного кодексу України і повідомила про те, що напрацювання ІБСЕД включено до проекту змін до БКУ, який буде розглядатись Верховною Радою у другому читанні 19 березня 2009 р.
      Ірина Щербина, генеральний директор ІБСЕД, привітала учасників зустрічі і окреслила основні завдання проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» в частині подальшої підтримки бюджетних реформ, підсилення спроможності місцевих органів самоврядування щодо розробки реалістичних стратегій розвитку муніципальної інфраструктури та використання ПЦМ бюджетування на державному і місцевому рівнях з метою реалізації цих стратегій і пілотних регіонах України. Пані Щербина ознайомила присутніх з планом заходів із запровадження ПЦМ та етапами його реалізації в 2009 р., надала інформацію по інших компонентах проекту MFSI, а також закликала учасників зустрічі до співпраці та участі в роботі Національної консультаційної ради з питань управління державними фінансами, засідання якої Інститут бюджету проводить щоквартально.
      Наприкінці зустрічі відбулась прес-конференція, під час якої присутні представники місцевого телебачення, радіо, інформаційних агенцій та друкованих ЗМІ мали можливість задати запитання й отримати на них кваліфіковані відповіді.
      Ця зустріч стала початковим кроком із запровадження ПЦМ на місцевому рівні в 2009 р. відповідно до розробленого Міністерством фінансів України плану заходів. Зокрема, план заходів на 2009 рік передбачає:
  • проведення координаційних зустрічей в обласних центрах 4 пілотних регіонів;
  • проведення серії одноденних тренінгів для представників місцевих фінансових органів, управлінь (відділів) освіти та охорони здоров’я;
  • розробку бюджетних програм на місцевому рівні в галузі освіти та охорони здоров’я на 2009р. та на 2010р.;
  • апробацію показників виконання розроблених бюджетних програм;
  • регулярні засідання Міжвідомчої робочої групи з проведення підготовчої роботи щодо розробки методологічних засад запровадження ПЦМ на місцевому рівні;
  • системну роботу з удосконалення методологічної бази запровадження ПЦМ у місцевих бюджетах;
  • моніторинг та оцінку ходу реалізації експерименту;
  • публічне висвітлення етапів реалізації експерименту.
       Робота по запровадженню ПЦМ на рівні місцевих бюджетів проводиться у відповідності до Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 16/01/2008 №14, Декларації цілей та завдань бюджету на 2009 рік (Бюджетної декларації), затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 5/03/2008 №160 та Концепції реформування місцевих бюджетів, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23/05/2007 №308-р.

План дій із запровадження Програмно-цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів