Новини

Круглий стіл - Фонд сприяння місцевому самоврядуванню
27 Травня 2010
A Roundtable - The Ukrainian Local Government Support Foundation
Обговорення питань реформування місцевого самоврядування в Україні

     27 травня 2010 р. в Києві відбулось засідання Загальноукраїнського круглого столу на тему «Перспективи реформування місцевого самоврядування в Україні». Андрій Корнієнко, заступник директора Департаменту програмно-цільового методу бюджетування (ПЦМ) та навчальних програм ІБСЕД представляв на заході Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень, що виконує проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» за підтримки USAID.
     Організаторами круглого столу виступили Фонд сприяння місцевому самоврядуванню України та Програма Ради Європи „Зміцнення місцевої демократії та сприяння реформам місцевого самоврядування в Україні” за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та USAID.
     Захід проводився з метою визначення та обговорення основних концептуальних підходів, пріоритетних завдань та етапів реформування місцевого самоврядування в Україні.
     Головними завданнями круглого столу було визначено аналіз реального стану місцевого самоврядування, розгляд інституціональних, конституційних, адміністративно-правових аспектів його реформування; опрацювання та ухвалення реалістичних пропозицій центральним та місцевим органам державної влади та органам місцевого самоврядування щодо першочергових заходів з реформування місцевого самоврядування з урахуванням існуючих концептуальних та нормативно-правових напрацювань; мобілізація інтелектуального потенціалу українських та міжнародних експертів, науковців, громадських інституцій навколо ідеї реформування місцевого самоврядування в Україні.
     В ході круглого столу було обговорено такі основні питання:
          ● Підходи до стратегії децентралізації влади: українські реалії та європейський досвід.
          ● Інституційні інструменти реформи місцевого самоврядування.
          ● Реалізація концептуально-правових документів щодо реформування місцевої влади.
          ● Забезпечення дієздатності громад та конкурентоспроможності регіонів.
          ● Етапи реалізації реформи місцевого самоврядування в Україні у 2010-2015 роках та механізми її забезпечення.
     Учасниками дискусії стали народні депутати України, представники наукових установ, вищих навчальних закладів, громадських організацій України, асоціацій органів місцевого самоврядування, міжнародних інституцій, які діють у сфері місцевого та регіонального розвитку.
     Надалі за результатами проведення круглого столу буде прийнято Рекомендації щодо першочергових заходів реформування місцевого самоврядування в Україні, які у подальшому буде направлено до центральних органів державної влади.

     
Інформацію підготовлено за матеріалами веб-сайту Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України http://www.municipal.gov.ua/.