Новини

На Львівщині обговорили, як розподіл доходів від видобутку сприятиме розвитку громад
03 Квітня 2017

30 березня у м. Жидачів Львівської області відбувся круглий стіл на тему: «Ініціатива Прозорості Видобувних Галузей (ІПВГ) у Львівській області. Як розподіл доходів від видобутку нафти і газу сприятиме розвитку місцевих громад». Участь у заході взяли голови 6-ти сільських та об’єднаних територіальних громад Жидачівського району, представники місцевої влади, асоціації «ЕнергоТранспарентність» та газовидобувної компанії «Західнадросервіс», яка здійснює видобуток природного газу у Жидачівському районі.

На думку голови Облазницької сільської ради Ірини Мотрук, прийняття Закону №1793-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату», кардинально змінює ставлення сільських громад до діяльності видобувних компаній на їх території. У громад, на думку п. Ірини, з’явився суттєвий стимул сприяти розвитку їх операційної діяльності, створенню сприятливого клімату для залучення компаніями інвестицій, розширення виробництва та працевлаштування мешканців.

Координатор Асоціації «Енерготранспарентність» у Львівському регіоні Владислав Дейнеко відмітив зростання зацікавленості сільських громад до ІПВГ: «Люди почали цікавитись прогнозами розвитку родовищ корисних копалин, розташованих на їх території. Отже, своє майбутнє громади розглядають у безпосередньому зв’язку із майбутнім видобувних компаній, з якими громади сподіваються розбудовувати конструктивні взаємовигідні відносини».

Директор з розвитку «Західнадросервіс» Тарас Федак, розповідаючи про підтримку компанією місцевих громад, зазначив: «Розподіл ренти за видобуток корисних копалин, згідно із Законом України №1793-VIII, розпочнеться 1 січня 2018 р. Однак, в компанії  розвитку соціально-корпоративного партнерства з сільськими громадами приділяють пильну увагу. Так, у 2015 році на підтримку розвитку інфраструктури сільських громад компанія спрямувала більше 4 млн грн». Він зазначив, що «Західнадросервіс» планує розвивати видобуток газу у Жидачівському районі впродовж наступних 20 років, тому інвестиції у розвиток сільських громад є важливою складовою стратегії компанії.

Захід був проведений ГО «БРІТ» в рамках USAID проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження"