Новини

На Волині обговорили питання видобутку вугілля та соціальний розвиток регіону
28 Жовтня 2016
Issues of Coalmining Industry and Region’s Socioeconomic Development Discussed in Volynska Oblast
 
28 жовтня у Нововолинську на базі ДП “Волиньвугілля” відбувся круглий стіл “Регіональні проблеми видобувної галузі та впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей у Волинській області”.
    Метою круглого столу було  представлення громаді Нововолинська стандарту ІПВГ та обговорення участі підприємств видобувної галузі у соціальному розвитку регіону. Участь у заході взяли представники міської влади Нововолинська, вуглевидобувної компанії ДП “Волиньвугілля”, громадські організації та представники ЗМІ.
   Захід організовано спільно з Асоціацією “ЕнергоТранспарентність” в рамках виконання проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні” за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).
    Як зазначив заступник міського голови Нововолинська Олександр Громик, вуглевидобувна галузь у регіоні знаходиться у складній економічні ситуації. Більшість шахт ДП “Волиньвугілля” підлягає скороченню, а відповідальність за соціальне забезпечення шахтарів, їх перекваліфікація та подальше працевлаштування лягають тягарем на місцевий бюджет. На думку пана Громика, без допомоги центральних органів влади, відповідних державних програм перекваліфікації працівників вугільної галузі, проблеми навколо шахтарів лише накопичуватимуться.
   За словами директора з виробництва ДП “Волиньвугілля” Валерія Хмельницького, на підприємстві підготовлений інвестиційний проект з модернізації шахти №10, що передбачатиме не фінансування з держбюджету, а залучення інвестиційних коштів і створення державно-приватного партнерства. У проекті йдеться про створення на базі шахти №10 цілісного комплексу теплоенергоцентралі, яка задовольнятиме потреби регіону в тепловій та електричній енергії.
   Після представлення учасникам круглого столу результатів першого звіту України за стандартом ІПВГ, було обговорено складнощі, що виникнуть в ході підготовки другого звіту, який охоплюватиме й вуглевидобувну галузь України. Зазначено, що із 150 вугільних шахт, нині на окупованих східних територіях України знаходиться 85 (або 57%), а з початку бойових дій на Сході 69 шахт припинили видобуток вугілля (з них 7 шахт – зруйновано, 62 – функціонують в режимі підтримки життєдіяльності).