Новини

NISPAcee-2010
14 Травня 2010
NISPAcee-2010
Міжнародна конференція з питань державного управління
     Експерти Інституту бюджету взяли участь у 18 щорічній конференції «Публічне управління у період кризи» (Public Administration in Times of  Crisis), що відбулась 12 - 14 травня 2010 року у м. Варшава (Республіка Польща) та була організована Об’єднанням адміністрацій вищих та середніх навчальних закладів Центральної та Східної Європи (NISPAcee) спільно з Національною школою державного управління, Варшава, Польща.  
     У конференції цього року взяли участь понад 300 учасників з країн Західної, Центральної та Східної Європи, а також представники Сполучених штатів Америки та Канади. 
     Головною темою заходу стало управління у державному секторі у період кризи, що на разі є дуже актуальним для усіх країн-учасниць. Криза виявила недоліки в існуючій системі державного управління, зокрема у сфері державних фінансів, а також вказала на необхідність проведення змін, націлених на покращення такої ситуації. 
     З привітальним словом до присутніх звернувся президент NISPAcee Георгій Єней (Університет Будапешта, Угорщина). Крім того у церемонії відкриття конференції взяв участь Міністр фінансів Республіки Польща Яцек Ростовські, а також голова Управління державної служби Республіки Польща Славомір Бродзінскі. 
     Програма конференції передбачала ряд засідань загальних та спеціалізованих робочих груп, поділених за тематичними напрямками та націлених на обговорення конкретних питань державного управління; форуми та спеціалізовані виставки тощо. 
     Експерти Інституту бюджету працювали в Робочій групі з питань фінансів державного сектора та бухгалтерського обліку (Working Group on Public Sector Finance and Accounting), де розглядалися питання управління державним та місцевим боргом та необхідності корегувати боргову політику у період нестачі коштів на усіх рівнях. 
     Крім того, порушувалася тема необхідності розширення фіскальної децентралізації на місцевому рівні та подальшого впровадження на усіх рівнях управління Програмно-цільового методу бюджетування, зокрема про це у своїй доповіді зазначив Девід Амборскі (Університет Рієрсона, Торонто, Канада). В ході роботи більшість учасників робочої групи дійшли висновку, що у період обмеженості фінансових ресурсів у державному секторі для реалізації проектів розвитку місцевої інфраструктури вкрай актуальним є залучення коштів приватних інвесторів з використанням механізмів публічно-приватного партнерства (приклади Болгарії та Угорщини). 
     18 щорічна конференція NISPAcee стала ще однією можливістю обмінятися думками та досвідом із колегами з інших країн світу, обговорити актуальні питання сьогодення у сфері публічних фінансів та налагодити зв’язки із зарубіжними партнерами. 
     Отриманий експертами ІБСЕД під час конференції міжнародний досвід сприятиме покращенню якості виконання проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», зокрема його компоненту 2 у напрямку допомоги органам місцевого самоврядування пілотних регіонів у підвищенні їх спроможності щодо розробки можливих стратегій розвитку інфраструктури, використання капітальних проектів та забезпеченні ефективності фінансово-бюджетного управління на основі ПЦМ, а також компоненту 3 по питаннях розробки та впровадження інноваційних процедур та підходів.