Новини

Податки в Україні
27 Березня 2008
Taxes in Ukraine

Чи потрібно спрощувати в Україні систему оподаткування? 

   Саме про це йшлося на фаховій дискусії у Федерації профспілок України, 27 березня. Питання "Доцільності застосування в Україні спрощеної системи оподаткування" є дуже актуальним на сьогодні, адже зараз ведеться активна робота над підготовкою проекту Податкового кодексу України. Представники профспілок, Державної податкової адміністрації України, Держкомпідприємництва та громадських організацій - Українського союзу промисловців і підприємців, Спілки орендарів і підприємців України, Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень, Асоціації платників податків України - зібралися для того, щоб виробити єдину позицію з цього питання. 
   В ході роботи учасники дійшли висновку, що спрощена система оподаткування може ефективно працювати в нашій державі тільки за умови певного реформування. Так, було внесено наступні пропозиції: 
       - урівняння всіх платників єдиного податку – фізичних та юридичних осіб, шляхом сплати ними єдиного податку з обороту (певний % від виручки), а фіксовану ставку єдиного податку слід залишити лише для тих фізичних осіб, які не мають найманих працівників; 
       - обмеження галузей, в яких може використовуватись спрощена система оподаткування;
       - вирішення проблеми зі сплати внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування шляхом виведення їх зі складу єдиного податку. 
   Без сумніву, для нормального функціонування даної системи в Україні повинні бути враховані інтереси чотирьох  сторін – держави, бізнесу, працівників та споживачів. В той же час експерти підкреслили необхідність постійної просвітницької роботи серед населення стосовно вимог, які повинні висуватись до роботодавців, а саме: гідних умов праці, підвищення розміру заробітної плати, соціального страхування, непогодження на "конвертну" форму розрахунків тощо. Натомість підприємці та представники малого бізнесу повинні знати про свої зобов’язання перед працівниками.  
   За словами фахівців, основою реформ має стати соціальна захищеність працівників та скоординована діяльність всіх зазначених сторін. Тільки за таких умов спрощена система оподаткування буде справді доцільною та ефективною.