Новини

Прес-конференція
14 Січня 2009
Press-Conference

Прес-конференція на «Обозревателе»

       14 січня 2009 р. в приміщенні «Обозревателя» відбулась прес-конференція на тему «Виконання Державного бюджету під загрозою. Хто винен і що робити?».
      В прес-конференції взяли участь Сергій Яременко, екс-заступник голови Національного банку України; Ірина Щербина, генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень, та Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства.
      Прес-конференція була присвячена гострій ситуації, що виникла навколо Державного бюджету на 2009 рік, прийнятого Верховною Радою та підписаного Президентом України  наприкінці грудня 2008 р., а також викликам та проблемам, повязаним з його подальшим виконанням. На думку експертів, бюджет цього року буде непростим і несе великі ризики з виконання. Прийнятий бюджет є «ідеологічно ідентичним» попереднім бюджетам, хоча і відрізняється тим, що є «спробою різко скоротити витрати, спробою фіскальними методами наповнити доходну базу та просто збалансувати бюджет».
     Експерти були одностайні в тому, що незважаючи на кризу, бюджет країни повинен плануватись на середньострокову перспективу і бути частиною загального стратегічного плану. Що стосується бюджету на 2009 р., експерти вважають необхідним переглянути його «хоча б по результатах перших двох місяців», які вже дозволять «побачити певні тренди по кожному з видів надходжень, в тому числі по динаміці валютного курсу, а також ціні на газ». Також вказувалось на необхідність структурної реформи: за умов існування величезної мережі бюджетних установ такий бюджет буде постійно перебувати під загрозою зриву.
     Експерти також висловили занепокоєння відсутністю єдиної стратегії економічного розвитку країни, його стабільності та чітких пріоритетів.
     З матеріалами ЗМІ, що вийшли по результатах прес-конференції, ви можете ознайомитись на сайті ІБСЕД в розділі «ЗМІ про нас».