Новини

Прес-конференція
31 Березня 2009
Press Conference
Прес-конференція на «Обозревателе»

     31 березня  2009 р. в приміщенні «Обозревателя» відбулась прес-конференція на тему «Стан виконання Державного бюджету та доцільність його перегляду за результатами І кварталу 2009 року» за участю генерального директора Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірини Щербини.
     В ході прес-конференції пані Щербина повідомила про те, що на сьогодні в Україні не існує чіткого плану виходу з кризи. Державний бюджет виконується, але певна загроза все ж таки існує. 
     
За словами директора ІБСЕД, жоден антикризовий законопроект, внесений на розгляд до парламенту, не має загальної концепції виходу з кризи. Неможливо оцінити ефективність антикризових дій, оскільки навіть законодавцям невідома їх кінцева мета.
     
Ірина Щербина стверджує, що в цілому можна говорити про виконання бюджету в лютому-березні, адже спостерігалось майже стовідсоткове виконання плану держбюджету, навіть дещо зросли надпланові виконання місцевих бюджетів. 
     
Натомість з'явилися й нові тенденції: якщо раніше доходи від податків складали велику частину в загальному обсязі держбюджету, то за два останні місяці поточного року спостерігаються деякі скорочення.
     
Посилаючись на оперативні дані, підготовлені експертами ІБСЕД, Ірина Щербина зазначила, що в березні спостерігається скорочення доходів і виплат відносно річного плану. Натомість оперативні дані – не остаточні цифри, хоча вони можуть свідчити про те, що деякі резерви, задіяні для виконання бюджету, практично повністю використано в січні-лютому. Отже, певні труднощі з виконанням бюджету потенційно можливі.
     
Хоча на думку експертів ІБСЕД, не існує об'єктивних економічних причин для того, щоб головний фінансовий документ країни не було виконано, проте нагальними для України сьогодні є не тільки збалансований бюджет, а й механізм подолання кризи. 

     

З повними текстами відповідей на запитання ЗМІ, присутніх на прес-конференції, ви можете ознайомитись на сторінці:  
http://conf.oboz.ua/conference/884.aspx

(підготовлено за матеріалами сайту «Обозреватель»)