Новини

Пропозиції до проекту Бюджету-2010
22 Січня 2010
Proposals to the draft law - Budget-2010
МінФін підтримує пропозиції ІБСЕД до Бюджетного Кодексу

     В рамках реалізації компоненту проекту MFSI щодо розробки та впровадження інноваційних фінансових механізмів реалізації проектів з енергозбереження, наприкінці січня 2010 р. експерти ІБСЕД підготували пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік». 
     Листом від  27/02/2010 р. Міністерство фінансів України повідомило Інститут бюджету про те, що більшість пропозицій експертів ІБСЕД буде враховано при підготовці Державного бюджету на 2010 р.
Зокрема, пропозиції передбачають розширення можливостей органів місцевого самоврядування залучати кредити від міжнародних фінансових організацій та іноземних державних фінансових установ, а також стосуються встановлення обмеження щодо можливості здійснення зовнішніх запозичень міськими радами міст з чисельністю понад 500 000 мешканців. Така норма передбачена у проекті змін до Бюджетного кодексу.
     Експерти Інституту бюджету дійшли висновку, що в умовах фінансової кризи, обмеження доступу українських банків до ресурсів на світових фінансових ринках, браку власних ресурсів органів місцевого самоврядування суттєво підвищується роль зовнішніх запозичень, перш за все, від офіційних кредиторів, як таких, що мають можливості та бажання фінансувати проекти місцевого розвитку та є надійним джерелом для забезпечення розвитку місцевої інфраструктури. 
     Враховуючи те, що на відміну від комерційних кредиторів, вартість запозичень від офіційних кредиторів істотно нижча, а терміни запозичення довші, у разі прийняття зазначених пропозицій можливості міст для реалізації проектів з енергозбереження суттєво розширяться.
     Пропозиції направлено Прем’єр-міністру України Тимошенко Ю.В., Міністерству фінансів України, Міністерству економіки України, Міністерству з питань житлово-комунального господарства України, Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, Асоціації міст України.