Новини

Пропозиції ІБСЕД враховано
28 Квітня 2010
Proposals of IBSER Experts Included
Пропозиції експертів MFSI/ІБСЕД враховано в Бюджеті-2010

     У Законі про Державний бюджет України на 2010 рік враховано пропозиції проекту MFSI, що впроваджується Інститутом бюджету, які збільшать кредитоспроможність міст. Частиною третьою статті 18 Закону органам місцевої ради надано право самостійно здійснювати на конкурсних засадах розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитах.
     У 2009 році таке право було відсутнє, адже розміщення регулювалося Кабінетом Міністрів України. Причому, Кабінет Міністрів України (постанова від 28.01.2009 р. № 52) дозволив таке розміщення лише в установах державних банків та банків, у капіталізації яких взяла участь держава.
     Така ситуація призводила до неможливості органів місцевого самоврядування посилити свою надійність як позичальників шляхом розміщення тимчасово вільних коштів в установах банків-кредиторів. У свою чергу це призвело до зменшення зацікавленості комерційних банків у співпраці з органами місцевого самоврядування. В рамках завдань проекту MFSI Інститут бюджету неодноразово спрямовував пропозиції зацікавленим міністерствам й іншим сторонам та зауважувава на необхідності зняття цього обмеження. 
     Отже, врахування цієї пропозиції сприятиме підвищенню кредитоспроможності міст, що є одним з ключових компонентів проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», який реалізується ІБСЕД за підтримки USAID. Це дозволить підвищити фінансування місцевих програм навіть в умовах жорсткої нестачі бюджетних коштів.

     Законом про Державний бюджет України на 2010 рік розширено джерела фінансування проектів розвитку міської інфраструктури. Статтею 13 Закону про Державний бюджет України на 2010 рік встановлено можливість надання органами місцевого самоврядування гарантій за кредитами, що надаються не тільки міжнародними фінансовими організаціями, а й іноземними державними установами.
     У попередні роки така можливість обмежувалася лише міжнародними фінансовими організаціями, до яких відносились Світовий банк та ЄБРР. Таке обмеження позбавляло органи місцевого самоврядування залучати додаткові дешеві кошти, адже на відміну від комерційних кредиторів, вартість запозичень від іноземних державних установ істотно нижче (від 6 %), а терміни запозичення – довше. 
     У рамках виконання завдань проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи» ІБСЕД розробив нову норму Закону та здійснив усі заходи щодо її схвалення. Це сприятиме розширенню джерел фінансування проектів розвитку міської інфраструктури, зокрема, проектів з енергозбереження.