Новини

У Києві відбувся перший Форум із запровадження бюджету участі
15 Грудня 2016

    13 грудня USAID проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» провів Форум «Запровадження Бюджету участі у містах України» у Києві. Захід підсумував результати першого року роботи Проекту з надання містам України допомоги у залученні громадян до бюджетного процесу на місцевому рівні. Форум відбувся під головуванням першого заступника голови КМДА Геннадія Пліса.
   Подія стала платформою для відкритої дискусії для 80 осіб, що залучені до реалізації бюджету участі в українських містах. Серед учасників заходу були представники Київської міської державної адміністрації, депутати Київської міської ради, голів міських рад міст України, що співпрацюють з Проектом, міжнародних експертів міських рад, громадських організацій та ЗМІ.
   Присутні обговорили досвід українських міст у запровадженні бюджету участі, особливості використання електронної системи «Громадський проект» в містах-партнерах Проекту. В’ячеслав Зубенко, генеральний директор Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень підкреслив, що запровадження бюджету участі у Києві та ще 14ти містах (Львів, Рівне, Чернівці, Хмельницький, Бердянськ, Краматорськ, Мелітополь, Тернопіль, Дніпро, Баранівка, Ромни, Охтирка, Вільногірськ, Жовті Води) шляхом надання електронної системи  «Громадський проект» стало можливим завдяки фінансуванню Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Представники міст, що користуються системою, зазначили, що платформа «Громадський проект» забезпечила прозорість при поданні проектів та голосуванні за них. Віктор Рачкевич, cпеціаліст з управління проектами у галузі муніципального розвитку USAID, наголосив: «За допомогою бюджету участі мешканці можуть вирішувати, на що саме витрачати бюджетні кошти.
   USAID надало фінансову підтримку у розробці електронної системи Громадський проект, на якій можна подавати проекти та голосувати за подані ідеї». Чотирьохрічним досвідом реалізації бюджету участі у столиці Польщі з присутніми поділилася Юстина Півко, координатор бюджету участі Центру суспільних комунікацій міської ради Варшави. Зокрема, вона розказала, що У Варшаві проводять марафони написання міських проектів: мешканці збираються та спільно вирішують, чого потребує конкретний район. Польська модель дуже близька Україні, тож цей досвід може бути корисним у наступних роках запровадження бюджету участі в українських містах.
   У Форумі також взяли участь автори проектів: вони поділилися досвідом поданням своїх ідей через веб-сайт «Громадський проект» та обговорили промоційну кампанію з рекламування своїх проектів серед мешканців міст.

Презентації спікерів доступні за посиланням

Фотоальбом доступний за посиланням