Новини

У Валках обговорили раціональне використання ренти на місцях
21 Серпня 2017

18 серпня у м. Валки Харківської області відбувся круглий стіл на тему «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи видобувних регіонів». У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, видобувних компаній, громадськості та місцеві ЗМІ з п’яти видобувних районів Харківської області – Валківського, Коломацького, Краснокутського, Харківського та Дергачівського.

Захід відкрив голова Валківської районної ради Віталій Оноша. З вітальним словом до учасників круглого столу звернулася Олена Кулик, начальник Управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради, яка відзначила, що громадам важливо знати, скільки видобувається корисних копалин і скільки податків сплачується.

Віталій Филенко, голова ради ГО «НОВА Енергія», розповів учасникам про ефективне використання ренти від нафтогазовидобувної галузі на реалізацію соціальних проектів, про енергоефективні заходи та поліпшення екологічної ситуації.

До обговорення питань рентних платежів також долучився Едуард Юрченко, депутат Валківської обласної ради, голова Постійної комісії з питань розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою.

Начальник відділу взаємодії з органами місцевого самоврядування та моніторингу реформ виконавчого апарату обласної ради Оксана Усань проінформувала присутніх про впровадження комплексної Програми розвитку місцевого самоврядування в Харківській області. У свою чергу Олена Мороз, начальник відділу розвитку територіальних громад, інвестицій та проектного менеджменту виконавчого апарату обласної ради, ознайомила учасників заходуз основними кроками написання проектів, для реалізації яких, починаючи з 2018 року, можна буде залучати фінансові надходження у вигляді рентних платежів видобувних компаній, сплачених до місцевих бюджетів.

Під час круглого столу представники органів місцевого самоврядування отримали корисні рекомендації щодо розробки планів підвищення енергоефективності населених пунктів та районів, ознайомилися зі станом впровадження ІПВГ в Україні, змінами законодавчої та нормативно-правової бази для видобувної галузі та проблемами контролю використання рентної плати на місцях.

Захід відбувся в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні». Проект фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).