Новини

Відбулося експертне обговорення проекту ЗУ «Про розкриття інформації у видобувних галузях»
20 Квітня 2016
Expert Panel Discussion of the Legislative Draft
   19 квітня представники проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» взяли участь у експертному обговоренні законопроекту «Про розкриття інформації у видобувних галузях». Захід був організований громадською організацією «Палата податкових консультантів», що є субгрантером проекту ЗМФІ-II у частині реалізації Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні.
   В обговоренні взяли участь голова Національного Секретаріату ІПВГ Діна Нарежнєва, директор департаменту економіки та фінансів Міністерства енергетики та вугільної промисловості Олена Дьяченко, керівник програм громадської організації «Діксі-груп» Роман Ніцович, представник Державної фіскальної служби Олександр Шумський, представники «Палати податкових консультантів» та експерти ЗМФІ-ІІ.
   Учасники заходу обговорили проект закону, який пропонується винести на розгляд Кабінета міністрів України. Вони зазначили, що цей законопроект має суттєві відмінності від варіанту, який обговорювався та коригувався протягом останніх двох місяців. Пан Шумський розповів про особливості державної системи збору та опрацювання інформації від видобувних галузей та можливості оптимізації і спрощення через відкриття відповідних ресурсів Державною службою геології та надр.
   Також учасники ознайомилися із впровадженням ІПВГ в Україні у 2015 році та цьогорічними нововведеннями. Зокрема, експерти ЗМФІ-ІІ розтлумачили новий стандарт ІПВГ щодо подання пропозицій із врегулювання спірних питань та вирішення проблем на основі аналізу звітності за попередній період.
   Про особливості ІПВГ у Німеччині доповів запрошений експерт Рідер Борис. Натомість представники «Палати податкових консультантів» розповіли про впровадження ІПВГ в Киргизстані, Казахстані, Індонезії та Норвегії.
   Наприкінці, підсумовуючи обговорене, учасники погодили, що всі зацікавлені сторони подадуть свої пропозиції до законопроекту «Про розкриття інформації у видобувних галузях» в електронному вигляді до Міністерства енергетики та вугільної промисловості.