Новини

Взаємодія між банками та органами місцевого самоврядування
16 Квітня 2009
Partnership between Banks and Local Governments
     16 квітня 2009 р. в «Президент Готелі» відбулось засідання круглого столу на тему «Партнерство між банками та органами місцевого самоврядування як один із шляхів подолання економічної кризи». Захід було організовано в рамках виконання проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», що реалізується Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, зокрема його компоненту, спрямованого на створення законодавчих підвалин для зростання соціально-економічної активності у країні та підвищення спроможності органів місцевого самоврядування щодо залучення ресурсів, необхідних для забезпечення розвитку місцевої інфраструктури.
    Головною метою заходу був аналіз бюджетного та іншого законодавства, що регулює механізм залучення кредитних ресурсів органами місцевого самоврядування для розвитку інфраструктури міст, а також визначення системних питань у цій сфері, що потребують вирішення. 
    Актуальність та вчасність обраної тематики зумовлена низкою політичних та економічних чинників. В умовах світової фінансової кризи відчувається брак коштів в усіх секторах економіки, але водночас існує необхідність подальшого розвитку регіонів, зокрема міст. Фінансовими джерелами самодостатнього економічного розвитку міста є ресурси міського бюджету, кошти підприємств і організацій міста, ресурси цільових фондів, кредитні ресурси, надані банками, та кошти іноземних інвесторів. На сьогодні наповнюваність міських бюджетів зменшилася за обсягами, що пов’язано з наслідками кризи (зупинка роботи підприємств, зростання безробіття тощо). Тому актуальним для більшості керівників місцевих органів влади стає питання залучення додаткових коштів від банківських установ та приватних інвесторів.
      Натомість, не всі питання, що стосуються механізму залучення додаткових ресурсів від банківських установ, врегульовано існуючим бюджетним законодавством. Це робить вкрай важливим визначення системних питань, які потребують вирішення у цій сфері.

     Програма круглого столу складалась з 3 послідовних блоків:
     1) виступів учасників щодо:
          - аналізу існуючого бюджетного законодавства як основи для залучення кредитних ресурсів органами місцевого самоврядування;
          - окреслення існуючих проблем муніципалітетів у процесі здійснення запозичень на прикладі м. Одеси;
          - визначення позиції банків під час інвестування в проекти розвитку інфраструктури міст;
     2) дискусії учасників;
     3) підведення підсумків.

     Відкрила засідання Ірина Щербина, генеральний директор ІБСЕД, яка виступила з доповіддю про бюджетне законодавство, що регулює процеси здійснення місцевих запозичень. З актуальними проблемами органів місцевого самоврядування щодо залучення додаткових ресурсів присутніх ознайомив Генадій Нечаєвський, начальник управління муніципальних займів Одеської міської ради. Позицію банківських установ щодо механізмів надання кредитних ресурсів місцевим органам влади представив Дмитро Глінський, начальник управління інвестиційного фінансування Департаменту інвестиційної діяльності ВАТ АБ «Укргазбанк». 
     По закінченню виступів відбулось жваве обговорення зазначених питань, де всі учасники круглого столу мали можливість взяти участь в дискусії, висловити свої думки і задати запитання основним доповідачам.
     Результатом проведення круглого столу стало визначення ключових партнерів, зацікавлених сторін та основних сфер діяльності щодо покращення ситуації на ринку місцевих запозичень в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи», а також було створено робочу групу по розробці законодавчих пропозицій, нових механізмів і схем у цій сфері.
    У роботі круглого столу взяли участь 35 представників міністерств, органів місцевого самоврядування, банківських установ, рейтингових агентств, провідних експертів наукових кіл.
         Висвітлювали роботу круглого столу представники національних засобів масової інформації. 
     За результатами заходу експертами ІБСЕД буде підготовлено відповідний План щодо поліпшення доступу органів місцевого самоврядування до кредитних ресурсів та надано усім зацікавленим сторонам.
     Наступним етапом в реалізації цього компоненту проекту стане розробка та проведення експертами ІБСЕД принципово нових спеціалізованих тренінгів з питань бюджетного законодавства та підходів щодо оцінки проектів органів місцевого самоврядування (комунальних підприємств), що пропонуються для кредитування.


 
З програмою та матеріалами Ви можете ознайомитись тут:

Програма засідання

Презентації учасників засідання

Рекомендації за результатами форуму