Новини

Законодавча діяльність
09 Червня 2011

Експерти проекту MFSI працюють над удосконаленням законодавства

     7 липня 2011 року Верховна Рада України прийняла зміни до Бюджетного кодексу, які враховують ініційовані ІБСЕД пропозиції щодо підвищення спроможності місцевих органів влади у реалізації проектів розвитку за рахунок запозичень.
    З метою опрацювання та найшвидшого прийняття цих змін ІБСЕД в рамках проекту MFSI забезпечував їх розгляд на Фінансово-економічному форумі, брав участь у засіданнях робочих груп в Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету.
     Прийняття цих змін суттєво підвищить спроможність органів місцевого самоврядування у реалізації інфраструктурних проектів за рахунок залучених коштів та наданих гарантій.

     Зокрема, відтепер міста зможуть надавати гарантії для отримання кредитів міжнародних фінансових організацій без будь-яких обмежень, а запозичувати кошти у сумі вдвічі більшій, ніж до прийняття цих змін – 200 % обсягу бюджету розвитку.

      Окрім того, до законопроекту включено норми, які забезпечать:

- посилення захисту кредитора, зокрема, шляхом включення до прогнозу місцевого бюджету індикативних прогнозних показників місцевого та гарантованого боргу;

- підвищення прозорості бюджету, зокрема, шляхом включення до звітності про виконання державного бюджету інформації стосовно місцевого боргу та наданих місцевих гарантій, включаючи загальний їх обсяг.