Новини

ЗУстріч з паном Тігіпко
27 Квітня 2011

Робоча зустріч з Віце-прем'єр-міністром України Сергієм Тігіпко

 

    На запит Віце-прем'єр-міністра України Сергія Тігіпко експерти ІБСЕД підготував коментарі щодо ходу бюджетного процесу в Україні та пошуку шляхів підвищення ефективності бюджетних витрат. З метою представлення та обговорення зазначених коментарів, 27 квітня 2011 р. відбулась робоча зустріч Ірини Щербини, генерального директора ІБСЕД, з паном Тігіпко.

    В ході зустрічі було відзначено пожвавлення темпів української економіки, проте рівень ВВП в Україні з розрахунку на 1 особу залишається одним з самих низьких (0,7 тис. євро на 1 особу), що в 10 разів менше, ніж в країнах ЄС.

    Було також наголошено на тому, що за оцінками Світового банку (дослідження на тему «Вдосконалення міжбюджетних відносин і стратегії державних видатків у сферах охорони здоров’я та освіти в Україні: вибрані питання»):

- «тіньові» платежі населення на охорону здоров’я у 2005 році сягали 2,8% ВВП, при цьому через зведений бюджет на охорону здоров’я виділялось 3,5% ВВП;

- видатки населення на освіту у формі власних платежів (не враховуючи вищої освіти) складають близько 0,7–0,8% ВВП (зведений бюджет – 6,1% ВВП).

    Сьогодні за оцінками експертів ситуація погіршується - неофіційні платежі населення на охорону здоров’я та на освіту щорічно збільшуються.

    На прохання пана Тігіпко експерти ІБСЕД підготували порівняння структурних витрат України та країн ЄС. Це дало змогу зробити висновок щодо відповідності структури українського бюджету структурі бюджетів Європейських країн - 27 країн Європейського Союзу в цілому, в т.ч. Німеччини, Естонії, Польщі, Словаччини.

    Також експертами ІБСЕД було підготовлено загальний огляд бюджетних витрат та викладено підсумкові тези, в яких надано пропозиції щодо реформування бюджетної системи (див. додаток) . 

    Пан Тігіпко подякував експертам ІБСЕД за надану експертну інформацію та поінформував про те, що, базуючись на отриманих коментарях, він планує розпочати діалог з Прем'єр-міністром України та Президентом України щодо подальшого підвищення ефективності бюджетних витрат. Також він висловив зацікавленість у системній співпраці з ІБСЕД.

 

     З результатами дослідження Світового Банку ви можете ознайомитись за посиланням:

     http://siteresources.worldbank.org/INTUKRAINE/Resources/UkrainePFR2FinalUkr.pdf