Новини

Зустріч з партнерами
02 Лютого 2011

Зустріч ІБСЕД з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку і АМУ

 

     2 лютого 2011 р. відбулися зустрічі керівництва Інституту бюджету з представниками Асоціації міст України і Європейського банку реконструкції та розвитку. Предметом обговорення стало обмеження потенціалу місцевих бюджетів у реалізації проектів інфраструктурного розвитку, що потребують залучення додаткових ресурсів. Обмеження виникло в результаті деяких факторів.

    По-перше, статтею 18 Бюджетного кодексу встановлене обмеження на загальний обсяг місцевого боргу та гарантованого місцевого боргу у розмірі не більше 100 відсотків надходжень бюджету розвитку. Проте, враховуючи, що доходи бюджету розвитку в умовах кризи суттєво скоротилися, здійснення запозичень лише у зазначеному обсязі не забезпечить підвищення спроможності міст у покращенні інфраструктури. Водночас, міжнародні фінансові організації та іноземні державні фінансові установи, пропонують надання кредитних коштів на умовах, які, в основному, передбачають поступове повернення основної суми кредитів протягом періоду, що становить, як правило, більше чотирьох років. Тому, вищенаведене обмеження, в цілому, не є обґрунтованим, оскільки не враховує реальне рівномірне боргове навантаження на місцеві бюджети.

     По-друге, Мінфін повністю припинив погодження місцевих запозичень за виключенням деяких проектів, пов’язаних із Євро-2012. Така відмова аргументується вимогою Меморандуму економічної та фінансової політики, укладеного Україною з МВФ, щодо обмеження загального дефіциту сектору державного управління на рівні 5,5% ВВП у 2010 р., 3,5% - у 2011 р. та 2,5% - у 2012 р.

     Експерти проекту MFSI/ІБСЕД попередньо вже провели дискусію із зазначених питань і підняли його на публічне обговорення. Відповідні пропозиції разом із пропозиціями змін до Бюджетного кодексу 14/01/2011 були направлені Першому заступнику Глави Адміністрації Президента України Акімовій І.М. та Асоціації міст України.

    Результатом зустрічей стало узгодження пропозицій щодо вирішення зазначеної проблеми та визначення подальших спільних дій.