Новини

Прес-тур по Львівській області
31 Травня 2011
Press tour in Lviv oblast

Журналісти ознайомились з результатами запровадження ПЦМ у Львівській області

    31 травня 2011 р. Інститут бюджету в рамках реалізації проекту MFSI за підтримки USAID, спільно з Міністерством фінансів України організував прес-тур до міста Львів. Учасниками прес-туру стали 18 журналістів з обласних, міських та районних ЗМІ Львівської області, а також представників національних ЗМІ.

    Мета заходу – ознайомлення представників національних ЗМІ та журналістів обласних, міських та районних засобів масової інформації Львівської області з результатами та практичним досвідом реалізації державного експерименту по запровадженню Програмно-цільового методу планування та виконання місцевих бюджетів, що проводиться в рамках експерименту, затвердженого Наказом МФУ від 02.08.2010 р. № 805 «Основні підходи до запровадження Програмно-Цільового методу складання та виконання місцевих бюджетів».

   В рамках прес-туру відбулось засідання Львівського прес-клубу на тему: «Результати та практичний досвід запровадження Програмно-Цільового Методу бюджетування у Львівській області». В засіданні взяли участь представники Міністерства фінансів України, Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень, Головного фінансового управління Львівської ОДА, галузевих управлінь Львівської ОДА,  та керівників бюджетних організацій/установ Львівської області.

     Після засідання журналісти відвідали ряд об’єктів у Львівській області, а саме:

- Центральну міську лікарню, м. Стрий

- Загальноосвітню школу 1-3 рівнів, с. Нежухів

- Школа мистецтв, м. Моршин

    Також журналісти зустрілись з керівництвом Стрийського та Моршинського районів, керівниками фінансових та галузевих управлінь зазначених районів та міст, які поінформували представників ЗМІ про етапи та конкретні результати запровадження ПЦМ бюджетування.

    Так, результатами запровадження ПЦМ бюджетування в галузі освіти в Стрийському районі стало визначення пріоритетною програми «Енергозбереження» та її реалізація в школах району протягом 2009-2010 рр. Першочергові завдання, які здійснювались – це оновлення котелень та заміна вікон на енергозберігаючі. У 2010 році було проведено заміну вікон у 19 школах; замінено електричні лампочки на енергозберігаючі, замінено системи опалення у 2 школах, проведено роботи по  обслуговуванню та налагодженню автоматики котлів у 12 школах на загальну суму 651 тис. грн.

    Наприклад, по Нежухівській середній загальноосвітній школі було проведено роботи по реконструкції приміщення школи із введенням в експлуатацію нової котельні  (до реконструкції дана котельня споживала в рік 57800 м3газу – 203,0 тис. грн., після реконструкції – 25 000 м3 газу на суму 85,5 тис. грн.). Таким чином економія за один опалювальний сезон склала 117,5 тис. грн.!

    У цілому в результаті проведення енергозберігаючих заходів у закладах освіти району протягом 2010 року було зекономлено 374 тис. грн., які можна направити на розвиток освітянської галузі. Видатки на 1 учня значно зменшилися, але це лише фінансова складова, а умови навчання і перебування в школі під час навчального процесу, і особливо після занять стали набагато комфортнішими.

    В галузі охорони здоровя по м. Стрий результатами запровадження ПЦМ бюджетування стало покращення якості надання медичної допомоги населенню через:

- придбання нового діагностично-лікувального обладнання, що дало можливість підвищити якість, своєчасність надання медичної допомоги, скорочення термінів лікування і перебування в стаціонарі;

- проведення ремонтів медустанов – покращення умов та безпеки перебування хворих і персоналу у медичних установах;

- впровадження енергозберігаючих технологій, що призвело до суттєвої економії коштів на опалення, водопостачання і інші технологічні потреби.

    Так, для медустанов міста за період 2007–2010 р. придбано нового обладнання на суму 2,6 млн. грн. Практично оновлено обладнання пологового будинку, частково центральної міської і дитячої лікарень,  стоматологічної поліклініки.

    Це дало можливість покращити якість, своєчасність медичної допомоги, а також зменшити середнє перебування хворих в стаціонарі з 13,6 до 11,6 л/дня. Було усунено ускладнення при проведенні штучної вентиляції легень і післяопераційні ускладнення, на 2,4%. Захворюваність новонароджених зменшилась та рівень фізіологічного здоров’я новонароджених підвищився на 4,3%. Знизився первинний вихід на інвалідність з 60 до 52 (на 10 тис. населення).

    Впровадження нових перинатальних технологій дозволило зменшити майже удвічі термін перебування у пологовому відділенні що, економить щорічно для бюджету охорони здоров’я 138 тис. грн.

     З 2007 р. по 2010 р. з бюджету міста та за рахунок додатково залучених фінансових ресурсів використано 715,8 тис. грн на капітальний ремонт теплотраси пологового будинку, реконструкція системи опалення жіночої консультації, ремонт системи водопостачання і каналізації дитячої лікарні, заміна вікон на енергозберігаючі у центральній міській лікарні та ін. Результатом проведеного комплексу заходів стало покращення умов перебування хворих в медичних установах, покращення умов роботи медперсоналу, економія на енергоносіях склала 633,5 тис. грн.

    Робота по запровадженню ПЦМ на рівні місцевих бюджетів проводиться у відповідності до Програми економічних реформ Президента України на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», нової редакції Бюджетного кодексу України від 8.07.2010 р. № 2456-VI та Концепції реформування місцевих бюджетів, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 р. №308-р (зі змінами від 21.07.2010 р. № 1467).

    З матеріалами прес-туру та результатами моніторингу засобів масової інформації ви можете ознайомитись на сайті ІБСЕД у рубриці «Заходи» розділу «Новини та події».